Geoblog.pl    WronciaUndFicus    Podróże    United States of America (2007)    Bigos...
Zwiń mapę
2007
12
lip

Bigos...

 
Stany Zjednoczone
Stany Zjednoczone, Eagle Springs
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 7188 km
 
Wlasnie w tym momencie, tak wczesnie rano Wojtus spotkal szefowo no i po krutkim bla bla bla zapytala go o przepis na BiGoS... No niestety nie znamy takowego, a szczerze to zadnego innego jak tylko na jajecznice, takze prosimy mamy (tate) ;-) coby nam naskrobali skladniki i poczynania z ktorych wynikiem bedzie bigos. My bedziemy jeszcze musieli posiedziec z kalkulatorem i przeliczyc to na te bupawe hamerykanskie jednostki i pomnozyc chyba razy sto, coby starczylo na caly oboz ;-)... Z gory dziekujemy!!! Do nastepnego wpisu :-*****
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Komentarze (5)
DODAJ KOMENTARZ
zolza
zolza  - 2007-07-12 21:03
na okolo 20 osob potrzeba 3kg kapusty kiszonej pare suszonych sliwek bez pestek 20dkg syszonych grzybow lub pieczarekiwiecej wtedy sliwek 1kg roznych pieczonych mies itroche usmazonych wedlin 5srednich cebul czosnek przyprawy sol 3liscie laurowe wszystkie skladniki usmazone i ugotowane wymieszac dodac trocheprzecieru pomidorowego dolac mozna troche czerwonego wina lub piwa albo wode im wiecej razy odgrzewany tym lepszy ale zrobcie im shabowego z kapusta zasmazana got, kapusta dodac upieczona cebule wedline grzybki zasmazke maka z tluszczem na patelnie po chwili zalac odrobina wodyi powoli mieszac dodac po trochu do kapusty przyprawic barszczyk to cieki wywar jak na rosol buraki ugotowac ten wywar z burakow dolac do rosolu zezrzec pare surowych burakow i wycisniety sok do wywaru doprawic i dodac troch soku z ogorkow karol mozesz zakisic buraki pokroic troche czosnku soli woda przegotowana zalac po okolo 5dniach zakiszone sprawdz sok daj do wywaru i gotowe do tego jajeczko i zimniaczek chyba ze macie jakis pierozki z gzybami miesem lub kapusta zrobcie im dobry rosol i tez bedzi dobrze albo ogorkowa powodzenia wszystko sie uda smacznego
 
E&A.F
E&A.F - 2007-07-12 21:55
helołki sprawa podstawowa bigosowa ; czy żolądki jankesów wytrzymaja tą rewolucje bo ja gwarancji niedaje największa zaleta bigosu oprożnić lodówke z wszystkich resztek SKLADNIKI; 1kg kapusty białej 1kg kapusty kiszonej (dokupienia prawdopodobnie w CHIKAGO-JACKOWO lub innym skupisku polaków) jeśli niebędzie to podwojić ilość kapusty białej 30 dag mięsa wołowego, 30 dag mięsa wieprzowego 30 dag kiełbasy 30 dag boczku grzyby suszone kilka sztuk, duża cebula, pieprz, papryka sproszkowana,sol,kminek, czosnek(wojtuś nielubi) ,pmidory lub przecier, śliwki suszone, jakiś tluszcz do smarzenia PRZEPIS; ugotować odzielnie kapustę białą i kiszoną z grzybami pokrojonym boczkiem mięso wołowe, wieprzowe i kiełbasę zrumienić lekko z cebulą potem zalać wodą i dusić pod przykryciem (NIE SPALIĆ) gdy mięso będzie miękie dodać do kapustydolożyć śliwki lub powidło śliwkowe podkoniec doprawić dosmaku pozostałymi składnikami WARZNE BIGOS nabierze królewskiego smaku jak dodacie wina czerwonego WARZNE BIGOS nabiera super krolewskiego smaku ugotowany 2 dni wcześnij WARZNE Wojtek kroi wszystkie składniki a Karolina miesza skladniki, jak wojtek straci czujnośc to karolina dodaje czosnek i mesza dalej niekapnie sie jak będzie zajadał to WIELKIE DZIEŁO - SMACZNEGO ZYCZYMY WAM i CAŁEMU OBOZOWI
 
E&A.F
E&A.F - 2007-07-12 22:05
ps. do przepisu na bigos ILE MACIE TOI-TOI na terenie obozu bo czuje żę będzie AFERA długo będą wspominać ten polski dzień w kuchni i jeszcz raz wam życzymy MIŁEGO GOTOWANIA i SMACZNEGO
 
Rudencja
Rudencja - 2007-07-13 08:43
Masz Ci bigos!
Ale się wszyscy rodzice popisali! He he. Ja bigosu robić nie umiem ale dzisiaj piekę pierwszy raz ciasto z moimi wiśniami. Też proszę trzymać kciuki.

Całuski dla tych co dzisiaj jadą do Filadelfii a my nie :-)
 
marek
marek  - 2007-07-28 03:51
zoladki moga puscic po bigosie, chcialem kiedys dogodzic mojej amerykanskiej znajomej i dostala od nas galaretke z nozek i bigos razem z instrukcja ze bigos ma jes na goraco a galaretke na zimno z lodowki oczywiscie pazerna rzucila sie na drugi dzien na potrawy i dzwoni ze umiera pytam o co chodzi i sie wyjasnilo galaretke zjadla na cieplo prosto z microway a bigos na zimno z lodowki i jej zapedy ku polskiej kuchni od tego dnia oslably :-))
 
 
WronciaUndFicus
Karolinka W. & Wojtu$ F.
zwiedziła 4% świata (8 państw)
Zasoby: 111 wpisów111 297 komentarzy297 513 zdjęć513 0 plików multimedialnych0
 
Moje podróżewięcej
28.03.2008 - 05.04.2008
 
 
14.06.2007 - 16.09.2007